Care sunt vârstele la care se schimbă dinții de lapte la copii și când cresc cei definitivi? În ce ordine și cum îi urmărim? De ce se cariază atât de ușor molarii de 6 ani?

dr. Victor Buluc, medic stomatolog generalist

dr. Victor Buluc

La toate aceste întrebări ne răspunde dr. Victor Buluc, medic stomatolog generalist la cabinetul nostru, în articolul următor. Din păcate, importanța igienei dentare o conștientizăm la o vârstă matură, atunci când începem să avem și ceva probleme. Obișnuim să credem că dinții de lapte nu sunt așa de importanți, dar atenție! Dinții definitivi apar înainte de a cădea primul dințișor de lapte.

Începând de la vârsta de 6 ani dinții permanenți sunt prezenți pe arcadă, cu mult înainte ca să poată conștientiza copilul importanța lor. De aceea, totul depinde de grija părinților pentru igiena orală a copilului, înclusiv a dinților de lapte.

Vârstele la care apar dinții permanenți ai copiilor

Dinții permanenți sunt de două tipuri:

  • cei care înlocuiesc dinții de lapte
  • și cei care cresc noi, fără să înlocuiască dinți de lapte.

Când ies primii dinți permanenți?
Înainte ca sa cadă vreun dinte de lapte, ies primii dinți definitivi – molarii de 6 ani. Ei ies în spatele dinților de lapte, iar unii părinți fac o confuzie, considerând că și ei sunt tot dinți de lapte (fiindcă cresc fără ca vreun alt dinte să cadă).

Dar molarii de 6 ani sunt niste dinți mari comparativ cu molarii temporari. De asemenea, ei sunt foarte importanți pentru că stabilesc forma mușcăturii definitive. Sunt de obicei primii care se cariază din cauza neglijenței copiilor și a zahărului din dietă.

Schimbarea dinților de lapte (ghid pe vârste)

Din cauza alimentației mult mai abundente decât în trecut în carne și lactate, există o variație mare în vârstele la care se schimbă dinții, cu o tendință clară de a ieși mai repede. Practic, alimentația mai bogată nutrițional ajută dezvoltarea mai rapidă a dinților, inclusiv să fie mai sănătoși.

FAZA 1: 6 ani și jumătate – 7 ani și jumătate

Primii dinți care se schimbă sunt incisivii centrali inferiori, la 6 ani și 6 luni, urmați îndeaproape de cei superiori până în 7 ani. Apoi incisivii laterali inferiori și superiori.

Toți cei patru dinți din față de sus și toți cei patru de jos practic se schimbă între 6 ani și jumătate și 7 ani și jumătate.

De ce dinții permanenți sunt mai galbeni?

Dinții definitivi sunt mai galbeni decât cei temporari, iar asta este un lucru normal. De obicei, prima întrebare a părinților când vin în cabinet e „De ce sunt galbeni? Eu îl cert și îi zic să se spele, dar tot galbeni rămân“.

De asemenea, tot acum apar și primele semne de înghesuire sau rotire în ax a dinților permanenți. Dacă medicul dentist generalist consideră că e necesar, poate cere și un consult de la un specialist ortodont.

FAZA 2: La 9, 10 și 11 ani

Următorii dinți care se schimbă sunt la 9, 10 și 11 ani.
Molarii 1 temporari sunt înlocuiți de premolarii 1,
Molarii 2 temporari sunt înlocuiți de premolarii 2,
Caninii temporari sunt înlocuiți de caninii permanenți.

De obicei, când e vorba de înghesuire, caninii sunt dinții cei mari care nu „au loc” și ies uneori în afară. La fel, e nevoie de consult ortodontic de specialitate.

FAZA 3: La 12 ani

La 12 ani mai iese un rând de măsele. Molarii de 12 ani ies în continuarea celor de 6 ani.

FAZA 4: După 18 ani

La 18 ani pot erupe molarii de 18 ani, deși perioada poate varia mult. De asemenea, mugurii pot lipsi total. În general, molarii de 18 ani au foarte multe particularități.

Vârstele la care se recomandă consultația la dentist

Ca și recomandare generală, consultația la copii trebuie facută din 6 în 6 luni sau maximum la 1 an, începând cu erupția molarului de 6 ani.

La copii, situația din gură se schimbă foarte mult în fiecare an și numai prin consultații periodice medicul poate urmări orice schimbare care poate apărea.

Ce facem când se mișcă un dințișor?

Dacă un dinte se mișcă, nu e neapărat nevoie de intervenția medicului, pentru că mulți pot cadea singuri sau îi mobilizează copilul. Dar totuși e o idee bună să vină măcar pentru o consultație pentru ca medicul să vadă dacă erup corect dinții definitivi.

Când e nevoie de aparat dentar?

Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri și planul de tratament depinde foarte mult de opinia profesională a medicului specialist ortodont.

Dar, în general, aparatele dentare mobile se pot aplica și când copilul are dentiție mixtă în gură, între 6 ani și 11 ani când sunt și dinți temporari, și definitivi.

Aparatele dentare fixe se aplică numai pe dinții definitivi.

În multe cazuri, aceste două metode nu trebuie văzute ca fiind exclusiv independente. După un tratament cu un aparat mobil, e probabil ca să fie nevoie de un tratament cu un aparat fix când au crescut toți dinții definitivi.

Însă, de regulă, în urma unei consultații, medicul stomatolog generalist poate recomanda trimiterea la specialist.

Recomandare finală: Începând cu vârsta de 6 ani dinții definitivi sunt prezenți pe arcadă, cu mult înainte ca un copil să conștientizeze importanța lor. De aceea, rămâne în grija părinților menținerea igienei adecvate începand cu această vârstă fragilă.

Dinții permanenți apar la 6 ani, înainte de a cădea primul dinte de lapte

Echipa Kalydent vă așteaptă mereu cu zâmbetul pe buze. Cu o experiență de peste 12 ani, medici pasionați și tratamente de calitate excepțională, cabinetul stomatologic Kalydent este recomandat anual de sute de pacienți. Pentru consultație, telefonați la numărul 0723.085.124 sau stabiliți o programare online. Ca să fiți la curent cu cele mai bune metode de îngrijire a dinților, puteți intra în comunitatea Kalydent cu un like pe Facebook .

Stabilește o consultație

Ai o problemă urgentă sau ai doar nevoie de un sfat gratuit și dezinteresat?
Contactează-ne acum și vom găsi împreună cea mai bună soluție pentru tine.

Programări:

(0723) 085 124

Contact:

(031) 423 2216

Cabinet dr Dumitru Carmen:

(0766) 524 023

Cabinet dr Chivulescu Irina:

(0745) 047 794

Orarul nostru: de luni până vineri, orele 9-20. Te așteptăm cu drag!

Programare online
Call Now ButtonSuna pentru programare