Cariile sunt cea mai comună sursă a durerii de dinți. Ele pot apărea din multe cauze, printre care alimentația bogată în dulciuri sau periajul incorect sau insuficient. Tratamentul cariei dentare se face numai la stomatolog și diferă în funcție de cât de mult a „progresat” caria.

Cariile sunt o problemă foarte mare

Cariile sunt o problemă foarte mare pentru că încep ca o problemă mică, căreia nu-i dai prea mare atenție. Inițial, când este afectat doar smalțul sau chiar dentina, nu te doare deloc. Poate nici nu o observi! Eventual ai o sensibilitate, dar nimic care să te facă să mergi la dentist. Cu toate acestea, exact acela e momentul potrivit să mergi la dentist! Tratamentul e simplu, nedureros și deloc costisitor.

Dacă observi carii, chiar și mici, mergi la stomatolog de îndată. O carie netratată se va extinde implacabil și îți va strica întreg dintele. Cu cât mergi la stomatolog mai devreme, cu atât tratamentul e mai simplu și costurile mai mici – aceasta este relatarea multor pacienți care au apelat la cabinetul nostru.

La Kalydent îți venim în ajutor oferindu-ți un control stomatologic gratuit la fiecare 6 luni. Astfel, putem descoperi și rezolva din vreme orice posibilă problemă dentară.

Ce este, de fapt, caria?

Caria dentară este un proces distructiv al țesuturilor dure ale dintelui (smalț, dentină), care produce necroza şi distrucția acestora, urmate de formarea unor cavități la nivelul coroanei dintelui sau la nivelul rădacinii.
Caria se dezvoltă numai pe dinții aflați în contact cu mediul bucal şi niciodată pe dinţii complet incluşi sau foarte bine izolaţi de mediul bucal.

În producerea cariei dentare au fost incriminaţi factori multipli, de origine internă sau externă organismului: terenul fiecărui pacient, flora microbiană, alimentaţia și (foarte important!) igiena.

Rezistența smalțului dentar față de carie depinde de structura sa, care este determinată, la rândul ei, de influențele ce s-au exercitat asupra dintelui în perioada de dezvoltare, cum ar fi lipsa anumitor vitamine (A, C sau D) sau apariția unor boli infecțioase în timpul sarcinii (rujeola). Pe de altă parte, rezistența smalțului dentar depinde și de influenţele exercitate asupra dintelui adult.

Cantitatea și calitatea salivei influențează și ea apariția cariilor. Persoanele care secretă mai puțină salivă (de exemplu cei care beau foarte puțină apă) sau cele care au saliva mai vâscoasă prezintă un risc mai crescut de apariție a cariilor.

Dulciurile favorizează și ele apariția cariilor. Dar asta știai deja.

Tratamentul cariilor

RAZ_1196Tratamentul cariilor urmărește îndepărtarea în totalitate a țesuturilor dentare afectate, protecția țesuturilor sănatoase prin utilizarea unor materiale care izolează dintele de variațiile de temperatură și reconstrucția dintelui (plomba). Iată pașii principali pe care îi facem în tratamentul cariilor:

  1. Îndepărtăm toată substanța dentară afectată de carie până când dintele este dur și curat. Uscăm și curățăm cavitatea formată pentru a primi plomba.
  2. Dacă profunzimea cariei este mare, atunci dintele trebuie protejat cu un strat de ciment și ajutat să se vindece printr-o bază care se așază sub plombă. Baza izolează și protejează dintele de variațiile de temperatură, astfel încât să nu simți nicio durere atunci când bei cafea fierbinte sau mănânci o înghețată rece.
  3. Reconstituim dintele cu materiale care asigură în egală măsură rezistența, funcționalitatea și estetica. Folosim, și acest lucru trebuie precizat cu litere aldine, numai materiale de cea mai bună calitate.

Stabilește o consultație

Ai o problemă urgentă sau ai doar nevoie de un sfat gratuit și dezinteresat?
Contactează-ne acum și vom găsi împreună cea mai bună soluție pentru tine.

Programări:

(0723) 085 124

Contact:

(031) 423 2216

Cabinet dr Dumitru Carmen:

(0766) 524 023

Cabinet dr Chivulescu Irina:

(0745) 047 794

Orarul nostru: de luni până vineri, orele 9-20. Te așteptăm cu drag!

Programare online
Call Now ButtonSuna pentru programare