pregnancy-1428143-1599x10661
Mersul la dentist în timpul sarcinii este un tabu. Adesea, este și unul dintre principalele lucruri adăugate pe lista de activități interzise viitoarelor mămici. Fără brânzeturi nepasteurizate (Brie, Camembert), fără medicamente, cosmetice cu parabeni și vopsea de păr, fără alcool, sporturi extreme… – orice viitoare mămică a citit zeci de astfel de liste de lucruri interzise în sarcină.

Dacă unele dintre ele sunt ușor de evitat (echitație, bungee jumping și petreceri cu alcool…), altele pun mari semne de întrebare. La cabinet, am primit adesea această întrebare: „mersul la dentist în timpul sarcinii este interzis sau acceptat în anumite condiții?” Cei care ne întreabă sunt viitorii tătici sau bunici, îngrijorați atât de sănătatea mămicii, cât și a bebelușului.

Tratamente stomatologice în sarcină

Primul sfat pe care îi rog să îl transmită graviduței este să nu aștepte să treacă durerea de măsea de la sine, cu gândul că la stomatolog nu se pot face tratamente în sarcină! Medicul va recomanda întotdeauna minimul de tratament necesar pentru a scăpa de dureri. Faptul că viitoarea mămică se chinuiește cu o durere supărătoare de dinți poate dăuna fătului mai tare decât un tratament non-invaziv. În plus, durerea de dinți ascunde infecții ce se pot transmite prin sânge în întreg organismul, deci nu e de glumit!

Bineînțeles, ideal este ca femeile care plănuiesc o sarcină să își rezolve toate problemele dentare înainte de a rămâne gravide. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat din diverse motive, în timpul sarcinii este indicat să ne prezentăm la medicul stomatolog la cea mai mică sensibilitate dentară. În cazul în care problemele constituie o urgență, se pot face tratamente în orice perioadă a sarcinii.

Tratamentele stomatologice de rutină pot fi efectuate în condiții de siguranță în trimestrul al doilea de sarcină. Se recomandă ca în primul și ultimul trimestru de sarcină să fie rezolvate doar urgențele dento-parodontale.

Anestezie în sarcină

Anestezicele folosite frecvent în stomatologie se pot folosi și la gravide. Acestea sunt încadrate în clasele de risc fetal pentru care studiile efectuate au demonstrat lipsa riscurilor după utilizare sau nu au dovedit existența unor riscuri semnificative. Cu toate acestea, este indicată evitarea lor în primul trimestru de sarcină.

Pentru mămicile care alăptează, deși nu s-a dovedit faptul că aceste anestezice ar fi eliminate în laptele matern, se recomandă totuși înlocuirea alimentației la sân pentru 24 de ore după administrarea unui anestezic.

Radiografii în timpul sarcinii

Exista reglementări în ceea ce privește doza limită cumulativă de radiații pe parcursul sarcinii. În cazul unei radiografii dentare obișnuite, sub protecție, doza de radiații este de sute de mii de ori mai mică decât doza limită pe parcursul sarcinii. Cu toate acestea, în primul trimestru de sarcină, examenele radiologice trebuie evitate, iar apoi numărul expunerilor trebuie redus, asigurându-se obligatoriu protecția cu șorțuri cu plumb.

Mersul la dentist în timpul sarcinii: câteva sfaturi

  1. Le recomand viitoarelor mămici să își rezolve problemele dentare la timp, înainte de sarcină.
  2. În timpul sarcinii, le recomand controale periodice și cel puțin două detartraje. Din cauza modificărilor hormonale, gravidele suferă de obicei de gingivită de sarcină și tumori gingivale care se pot agrava.
  3. Pentru intervențiile care necesita investigații radiologice și anestezii, perioada cea mai sigură este al doilea trimestru de sarcină.

Mai multe sfaturi și informații despre mersul la dentist puteți citi pe site-urile Totul Despre Mame și Sfatul Medicului.

La Kalydent, consultația este gratuită și programarea se poate realiza și online. Vă așteptăm la cabinetul nostru, la 3 minute de stația de metrou Eroii Revoluției.

Stabilește o consultație

Ai o problemă urgentă sau ai doar nevoie de un sfat gratuit și dezinteresat?
Contactează-ne acum și vom găsi împreună cea mai bună soluție pentru tine.

Programări:

(0723) 085 124

Contact:

(031) 423 2216

Cabinet dr Dumitru Carmen:

(0766) 524 023

Cabinet dr Chivulescu Irina:

(0745) 047 794

Orarul nostru: de luni până vineri, orele 9-20. Te așteptăm cu drag!

Programare online
Call Now ButtonSuna pentru programare