Dentist. De multe ori, nici nu apuci sa rostești acest cuvânt și copiii sunt deja îngroziți! 11% dintre copii nu sunt încântați de vizita la stomatolog, iar 12% spun că le este teamă, potrivit unui studiu din Jurnalul European de Stomatologie. In România, percepția copiilor asupra dentiștilor este mult mai îngrijorătoare.

Chiar și pentru adulții care au mers la dentist de ani de zile, vizitarea cabinetului stomatologic este însoțită de emoții și teamă. Mai jos poți găsi câteva sfaturi simple, testate de pacienții noștri, care te pot ajuta să îi scapi pe copii de frica de dentist.

1. Explică-le copiilor cât de importantă este igiena dentară
Igiena dentară începe cu primii dințișori de lapte. Vorbește cu cei mici despre îngrijirea dinților și explică-le de ce este important să ne spălăm pe dinți, să folosim ața dentară și să vizităm regulat medicul stomatolog.
Citește mai multe sfaturi despre cum să ne spălăm corect pe dinți.

2. Găsește un dentist care se pricepe la copii
Fie că mergi la un cabinet specializat sau la unul cu experiență în pedodonție, asigură-te că medicul are metodă și știe cum să îl încânte pe cel mic. Un stomatolog bun știe cum să îi scape pe copii de frica de dentist cu răbdare și multă înțelegere.

3. Mergi cu copiii la controale periodice
Copiilor le este teamă de necunoscut. Cu cât merg mai des la cabinetul stomatologic pentru control (o dată la șase luni), cu atât le va fi mai puțin frică de dentist.
La Kalydent, consultația este gratuită.

4. Explică-le în termeni pe care îi pot înțelege
Vorbește din timp cu copiii despre vizita la stomatolog. Trebuie să știe la ce să se aștepte. Nu îi păcăli, dar nici nu intra în prea multe detalii. Roagă-l pe medicul stomatolog să comunice cu cei mici pe parcursul tratamentului.

5. Evită să stai lângă copii pe parcursul tratamentului 
Dacă sunt suficient de mari (peste patru-cinci ani), nu este nevoie să stai cu copiii în cabinetul stomatologic pe parcursul tratamentului. De multe ori, cei mici devin mai îngrijorați dacă părinții îi țin de mână în timpul vizitei la dentist. Adesea, copiii noștri sunt mai curajoși decât îi credem.

6. Nu îi transmite copilului propria frică
Mulți părinți au avut experiențe negative la dentist, mai ales în anii ’90, când multe proceduri se făceau fără anestezie. Dacă îți este frică de dentist, nu le transmite copiilor temerile tale. Când îi însoțești la cabinet, fii cât de “zen” posibil, pentru le arăta celor mici că vizita la dentist este ceva absolut firesc.
Citește și cum a evoluat stomatologia din anii 2000 până în prezent.

7. Spune-i medicului că celui mic îi este frică 
Dacă stomatologul știe despre teama copilului înainte de a începe tratamentul, poate să vorbească altfel cu el. Asigură-te mai întâi că nu este prezent și cel mic atunci când îl informezi pe medic despre anxietățile lui.

8. Evită cuvintele înspăimântătoare
Evită cuvintele precum “injecție”, “durere”, “freză” (acceptat doar dacă vorbești despre coafură). Copiii sunt sensibili la cuvinte și pot să își alimenteze frica de dentist și când aud ceva care îi îngrijorează.

9. Hai să ne împrietenim
Înainte ca cei mici să aibă o problemă cu dințișorii, adu-i mai întâi la cabinet. Aici, copiii se pot familiariza cu medicul stomatolog, aparatura și scaunul stomatologic. La Kalydent, noi am organizat o serie de vizite ale copiilor din școli și afterschool, unde cei mici au învățat despre igiena dentară și ce presupune meseria de stomatolog. Toți copiii care au vizitat cabinetul ne-au mărturisit că au scăpat de frica de dentist și sunt acum curajoși când merg la stomatolog.

Stabilește o consultație

Ai o problemă urgentă sau ai doar nevoie de un sfat gratuit și dezinteresat?
Contactează-ne acum și vom găsi împreună cea mai bună soluție pentru tine.

Programări:

(0723) 085 124

Contact:

(031) 423 2216

Cabinet dr Dumitru Carmen:

(0766) 524 023

Cabinet dr Chivulescu Irina:

(0745) 047 794

Orarul nostru: de luni până vineri, orele 9-20. Te așteptăm cu drag!

Programare online