Un pacient curajos ne face cu ochiul. A fost odată ca niciodată un dințișor prieten cu o bombonică. Pentru că petreceau mult timp împreună și se întâlneau cu orice ocazie, dințișorul și bombonica ajunseseră prieteni de nedespărțit. Într-o zi, dințișorul se simțea rău și a mers la medic. Acesta i-a spus că ar trebui să își caute prieteni care să nu îl facă să se simtă rău. De atunci, dințișorul s-a împrietenit cu mărul și para, doi prieteni care îl ajută să se mențină mereu în formă.

Vizita mai multor grupuri de copii la cabinetul Kalydent ne-a provocat pe noi, medicii dentiști, să gasim metode de a le explica celor mici, pe înțelesul lor, igiena dentara la copii. Pentru ca părinții să îi ferească pe cei mici de problemele dentare, ne-am gândit să le venim în ajutor cu cinci sfaturi de igiena dentara la copii:

1. Igiena orala începe odată cu primul dințișor de lapte – acesta se poate curața cu o periuță moale sau un pansament steril. Chiar și înainte de apariția primilor dinți de lapte, poți curăța gingiile bebelușului cu o compresă sterilă, umedă.

2. Odată ce apar primii dinti de lapte, aceștia trebuie periați de două ori pe zi, dimineața și seara, cu o periuță cu peri moi, specială pentru copii. Curățarea limbii, din spate în față, este și ea importantă pentru eliminarea bacteriilor adunate în timpul nopții.

3. După ce copilul are deprinderea de a scuipa singur pasta de dinți (de obicei în jurul vârstei de 2 ani), poți folosi o cantitate de pastă de dinți destinată copiilor, de dimensiunea unui bob de mazăre. Până la această vârstă, ar trebui să reușești să îi periezi dinții copilului de două ori pe zi, dimineața și seara. Deși nu există un timp optim pentru periaj, dacă îl execuți corect, ar trebui să dureze 2-3 minute. Mai multe sfaturi despre periajul corect al dinților aici.

4. Spălarea dinților cu regularitate nu este singurul lucru care contează pentru o bună igienă orală. Alimentația bogată în calciu și lipsită de alimente prea dulci, prea reci sau prea fierbinți este și ea un factor important în menținerea sănătății dentare.

Nu uita! Zahărul favorizează formarea tartrului și apariția cariilor.

5. Odată ce învață să se clătească bine după periajul dentar, copiii pot să folosească și apa de gură. Ața dentară poate fi și ea utilizată de cel puțin două ori pe zi, pentru a curăța suprafețele dinților inaccesibile periuței.

Toate aceste sfaturi de igiena orala pentru copii trebuie completate de vizite regulate la medicul dentist, care pot începe de la primii dințisori de lapte.

Copiii au învățat tehnici de periaj corect pe un mulaj dentar. Copiii au învățat tehnici de periaj corect pe un mulaj dentar.

Kalydent și-a deschis de curând porțile pentru vizita unui grup de elevi de la clasa pregătitoare și un alt grup de copii de la afterschool-ul Elefănțelul Curios. Cei mici au beneficiat de consultații individuale gratuite, fișe de pacient și o prezentare a cabinetului. Medicii Kalydent le-au explicat ce presupune igiena dentara la copii, cum este cel mai bine să se spele pe dinți, cum să folosească apa de gură și ața dentară. La finalul vizitei la stomatolog, copiii au primit mici cadouri care să îi ajute la menținerea unei bune igiene dentare.

Nu uita: obiceiurile bune se deprind din copilărie!

Nu aștepta apariția cariilor sau a unei dureri de dinți ca să ajungi cu cel mic la stomatolog. Este important ca igiena dentara la copii sa includă vizite periodice la stomatolog, curățarea dinților și o alimentație optimă — cât mai multe cereale integrale, fructe, legume și produse lactate.

Stabilește o consultație

Ai o problemă urgentă sau ai doar nevoie de un sfat gratuit și dezinteresat?
Contactează-ne acum și vom găsi împreună cea mai bună soluție pentru tine.

Programări:

(0723) 085 124

Contact:

(031) 423 2216

Cabinet dr Dumitru Carmen:

(0766) 524 023

Cabinet dr Chivulescu Irina:

(0745) 047 794

Orarul nostru: de luni până vineri, orele 9-20. Te așteptăm cu drag!

Programare online