Gripa a făcut prăpăd anul acesta! Peste 100 de persoane au murit, cel puțin până la acest moment, cel mai răspândit fiind virusul gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Astfel, pe 30 ianuarie a fost declarată epidemie de gripă, după trei săptămâni anterioare cu caracter epidemic.

Mă duc la dentist răcit?

Atunci când suntem bolnavi este bine să stăm în casă, atât pentru odihna necesară, cât și pentru a nu ni se agrava starea și a răspândi virusul mai departe. Rămâne totuși o întrebare: mă duc la dentist dacă am răcit?

Astfel, dacă un pacient de-al nostru are gripă, cel mai bine este să sune și să se reprogrameze, bineînțeles, cu excepția cazului în care manopera stomatologică e urgentă și nu suportă amânare. Dar în cazul consultațiilor obișnuite, recomandăm ca ele să fie amânate pentru că există riscul ca gripa să fie transmisă medicului sau celorlalți pacienți.

În plus, experiența poate fi destul de neplăcută, întrucât acesta trebuie să stea cu gura deschisă un timp îndelungat, nu poate respira bine, iar intervenția devine destul de dificilă și pentru medic.

Dr. Victor Buluc

Dr. Victor Buluc

Multe persoane confundă gripa cu răceala și o tratează superficial. Dar sunt câteva lucruri esențiale de știut despre gripă! Iată recomandările oferite de dr. Victor Buluc, medic stomatolog la cabinetul nostru, Kalydent:

Ce e gripa și cum ne ajută vaccinarea?

Gripa este sezonieră, iar virusurile gripale nu dispar de la un an la altul! În fiecare an apare o tulpină diferită, iar oamenii de știință care le studiază fac vaccinul pentru iarna ce urmează în funcție de ce tulpini consideră că se vor răspândi. Vaccinul este pentru protecție, dar nu este o metodă 100% garantată că persoana respectivă nu va contacta vreun alt virus gripal.

Important de reținut este faptul că dacă ai luat deja virusul gripal, vaccinul nu te mai ajută.

De ce apar epidemiile iarna?

Răspunsul este unul cât de poate de simplu! Oamenii stau în spații închise, și, astfel, intră mai ușor unul în contact cu altul. Totodată, virusurile preferă mediile reci pentru că se pot replica mai ușor.

Gripa este o răceală mai gravă?

Nu, în niciun caz! Multă lume face confuzia între răceală și gripă. Multora li se pare că gripa e, de fapt, o răceală mai grea, dar nu e așa. Virusurile sunt diferite, chiar dacă parțial dau același simptome. Însă puteți face diferența prin faptul că la răceală ne curge nasul, îl avem înfundat, strănutăm, tușim, dar nu ne confruntăm cu febră, oboseală extremă sau dureri musculare în tot corpul. Febra este un semn important al gripei și mai puțin congestia nazală.

Cum se răspândește virusul gripal?

Virusurile și bacteriile nu supraviețuiesc în mediu liber prea mult timp. O persoană este infecțioasă cu o zi înainte să-i apară simptomele și cu două zile după ce acestea au trecut.

Virusul gripal se răspândește prin picături fine în aer liber, prin tuse sau strănut. Acestea se depun pe clanțe de uși, ceilalți îl contactează când pun mâna pe ele și o duc la gură. De aceea spălatul pe mâini cu săpun este esențial, fiind indicat ca măcar 30 de secunde să se frece bine palmele.

Așadar, spălatul pe față și pe mâini cu săpun este o modalitate importantă de a ne proteja în contactarea/ răspândirea virusului. De reținut că mâinile sunt cea mai ușoară și cea mai largă cale de transmitere a virusurilor.

Merg la dentist racit

Dr. Victor Buluc ne oferă recomandări în caz de gripă

Ai deja gripă. Ce e de făcut?

Cea mai importantă recomandare este să nu ieși în societate. La un adult sănătos, perioada de recuperare este de 4-7 zile. O săptămână de odihnă este suficientă. Dar dacă persoana are și alte probleme de sănătate, dacă are imunitatea slăbită, istoric de boli cronice sau boli autoimune, atunci trebuie consultat un medic și uneori este indicată spitalizarea. De asemenea, copiii și persoanele în vârstă sunt o categorie ce prezintă riscuri mai mari, trebuie supravegheați și trebuie să rămână în casă în această perioadă. Dar, dacă totuși este necesar să iasă afară e indicat să poarte o mască pe față ca să nu transmită virusul gripal mai departe.

  • Febra este un răspuns al sistemului imunitar și oprește virusul din a se înmulți atât de repede.
  • Ceaiul cald ajută în răceală, dar nu neapărat datorită componentelor lui, ci a căldurii degajate. Virusul gripal preferă o temperatură mai joasă ca să se replice mai ușor.
  • Vitamina C, luată suplimentar, nu ajută la fel de mult pentru că oricum ne luăm doza necesară din alimentație.

O mare greșeală este că antibioticele se mănâncă, în România, ca pe bomboane. Dar antibioticele nu ajută nici la răceală, și nici la gripă. Nu au acțiune asupra simptomelor date. Antibioticele au efect doar în suprainfecții și ele trebuie prescrise de un doctor, în urma unor analize de sânge.

Pentru gripă se recomandă medicamente antivirale, dar și acestea sunt prescrise tot de medic, atunci când o persoană este spitalizată. În cazuri excepționale sunt prescrise de un medic de familie.

Recomandari de la dentist in caz de gripa

Recomandări de la medicul dentist în caz de gripă

Credit foto: Ani Kolleshi

Echipa Kalydent vă așteaptă mereu cu zâmbetul pe buze. Cu o experiență de peste 12 ani, medici pasionați și tratamente de calitate excepțională, cabinetul stomatologic Kalydent este recomandat anual de sute de pacienți. Pentru consultație, telefonați la numărul 0723.085.124 sau stabiliți o programare online. Ca să fiți la curent cu cele mai bune metode de îngrijire a dinților, puteți intra în comunitatea Kalydent cu un like pe Facebook sau un +1 pe Google Plus.

Stabilește o consultație

Ai o problemă urgentă sau ai doar nevoie de un sfat gratuit și dezinteresat?
Contactează-ne acum și vom găsi împreună cea mai bună soluție pentru tine.

Programări:

(0723) 085 124

Contact:

(031) 423 2216

Cabinet dr Dumitru Carmen:

(0766) 524 023

Cabinet dr Chivulescu Irina:

(0745) 047 794

Orarul nostru: de luni până vineri, orele 9-20. Te așteptăm cu drag!

Programare online
Call Now ButtonSuna pentru programare